BRUSSEL - Het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie heeft voor de Amerikaanse faillissementsrechtbank een herstelplan ingediend. Daarin wordt voorgesteld om Dictaphone, de Amerikaanse dochter gespecialiseerd in dicteersystemen voor medische gegevens, af te splitsen en uit het chapter 11-statuut te halen. De beslissing was al eerder aangekondigd en wordt nu uitgevoerd.

Chapter 11 is vergelijkbaar met het gerechtelijk akkoord in België en beschermt een bedrijf tegen schuldeisers. De andere delen van Lernout & Hauspie en Dragon zouden activa verkopen om hun schulden af te betalen.

Herstelplan

Het herstelplan werd maandagavond ingediend, maar de inhoud is pas vandaag bekendgeraakt. In het plan worden voor Dictaphone nieuwe aandelen uitgegeven, waarna de schuldeisers eigenaar worden van het verzelfstandigde filiaal. Deze techniek, het omzetten van de schulden in aandelen, opperde L&H-topman Philippe Bodson ook al voor België.

De rechter onderzoekt het plan op 25 september. Naast een rechterlijke goedkeuring, moet nog eens tweederde van de schuldeisers, die samen meer dan de helft van de schuld vertegenwoordigen, met het plan instemmen.