RAMALLAH - De Palestijnse president Yasser Arafat heeft deze week na vijf jaar vertraging een wet ondertekend die de basis moet vormen voor een grondwet. Dat is vandaag bekend gemaakt. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een diplomatiek offensief ingezet om verdere hervormingen in de Palestijnse Autoriteit teweeg te brengen.
Arafat ondertekende de zogeheten Basiswet afgelopen dinsdag. Een woordvoerder zei dat de wet onderdeel is van de hervormingen die Arafat twee weken geleden aan het parlement toegezegde. De wet bepaalt dat de Palestijnse president rechtstreeks door het volk wordt gekozen en regelt de scheiding tussen de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht. Ook garandeert de wet de politieke en individuele rechten van de burgers.


Mubarak
In Caïro spraken vandaag de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana ieder apart met de Egyptische president Hosni Mubarak over het vredesproces in het Midden-Oosten en de noodzaak van hervormingen in de Palestijnse Autoriteit. De Egyptische president heeft op 7 en 8 juni in Camp David een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush.

Mubaraks hoogste politieke adviseur Osama el-Baz vertrok na afloop van de gesprekken met Burns en Solana naar Israël, waar hij volgens Arabische diplomaten met onder andere premier Ariel Sharon gaat praten over de hervorming en vereniging van de verschillende Palestijnse veiligheidsdiensten.


Burns
Burns is eveneens naar Israël vertrokken. Voor zijn vertrek zei hij dat de VS proberen de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te krijgen door de Palestijnen hulp te bieden bij het opbouwen van sterke instituties, zodat zij effectief kunnen optreden in veiligheidskwesties.

Burns sprak ook zijn begrip uit voor het moeizame dagelijks leven van de Palestijnen. ,,De humanitaire problemen en de dagelijkse vernederingen waar de Palestijnen door de bezetting onder lijden worden met de dag erger'', zei Burns. ,,Het is tijd voor iedereen om ons uiterste best te doen weer enige hoop te bieden op een politieke oplossing.''


Solana
Solana brengt zaterdag een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Naar eigen zeggen zal hij met Arafat bespreken hoe de EU kan helpen bij de wederopbouw van de Palestijnse infrastructuur en het staatsbestel. ,,Het is heel belangrijk dat president Arafat zichzelf en zijn politieke structuur voorbereidt op de komst van een Palestijnse staat. Hoe eerder die er komt, hoe beter.'' Volgens Solana moet de Palestijnse Autoriteit het initiatief nemen tot hervormingen.

Arafat ontving vandaag behalve Burns ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer. Sharon spreekt vandaag met Fischer en morgen met Burns. CIA-directeur George Tenet gaat dit weekeinde eveneens naar het Midden-Oosten.