CATANIA -- Een zware aardbeving heeft de omgeving van de lava en as spuwende Etna getroffen. Gebouwen en huizen liepen zware schade op. Meer dan 1.000 mensen zijn dakloos. Er zouden geen gewonden zijn.
De beving had een kracht van 4.4 op de schaal van Richter en deed zich voor even na 11 uur. Ze werd tot kilometers ver in de omtrek gevoeld. Vooral huizen in het plaatsje Santa Venerina kregen het zwaar te verduren. Voor de daklozen werden tenten en veldkeukens opgericht.

Asregen

Onmiddellijk na de aardschok daalde een nieuwe, donkere asregen over de omgeving neer. De autoriteiten van de havenstad Catania gaan gratis zuurstofmaskers uitdelen. Vooral oudere mensen hebben momenteel ademhalingsmoeilijkheden. De luchthaven van Catania bleef voor de derde dag op rij noodgedwongen dicht.

Lavastromen van de Etna hebben al twee hotels vernield, alsook een ski-lift. Landbouwers zagen hun velden onder de asse bedolven worden. Scholen blijven dicht.

Noodtoestand

De Italiaanse overheid overweegt om de noodtoestand in Sicilië uit te roepen. Op die manier zou de regio van extra middelen kunnen genieten. Ook al is de bevolking niet onmiddellijk in gevaar, de uitbarstingen van de Etna hebben de economie (vooral dan de landbouw en het toerisme) in de regio al zware schade toegebracht.

Aan de noordkant van de Etna hebben lavastromen waardevolle pijnboombossen verwoest. De schade als gevolg van de uitbarstingen wordt op miljoenen euro's geschat.

De as van de Etna komt nu niet alleen op Sicilië, maar ook op Malta en in Noord-Afrika terecht.