De komende dagen is er een kentering in het weerbeeld te verwachten. We komen naar het weekend toe onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied, met als gevolg veel zon en hogere maxima. Pas zondagavond begint het hoog zijn pluimen te verliezen en krijgt het weer stilaan een minder stabiel karakter.

Morgen is een overgangsdag, tussen enerzijds het wisselvallige weer van de vorige dagen en anderzijds een lente-achtig en zelfs bij momenten zomers weerbeeld voor het aankomende weekend. De stijgende luchtdruk doet vermoeden dat er goed weer op komst is en dat merken we dan ook. Eerst drijft een weinig actief staartje van een storing over ons land. In Nederland geeft dat her en der wat lichte regen, maar bij ons blijft het op de meeste plaatsen droog. Toch is het niet uitgesloten dat er in de noordelijke provincies een verdwaalde spat (mot)regen valt. Hoe meer naar het zuiden echter, hoe groter de kansen zijn op een droge dag met zelfs brede zonnige perioden. Als de zon tevoorschijn komt voelt het direct aangenaam aan met middagtemperaturen van om en bij de 15 graden op de hogere toppen van de Ardennen en tot plaatselijk 20 graden elders. Hierbij staat een zwak tot hooguit matig windje uit het zuidwesten.

Morgennacht zijn er enkele wolkenvelden, maar vooral een heldere sterrenhemel zal te bewonderen zijn. Het blijft droog. Onder deze vrij heldere condities en bij een zwak tot matig briesje uit het zuidwesten koelt het flink af. Op de Hoge Venen kan het kwik zelfs dalen naar een graad of 4, in Vlaanderen blijft de afkoeling beperkt tot circa 8 of 9 graden.

  • Vooruitzichten
  • Vrijdag is een rustige dag met geregeld zon, afgewisseld met stapelwolken. Hierbij staat nauwelijks wind, die eigenlijk geen richting weet te kiezen. In de loop van de dag klimt het kwik naar aangename maximale waarden van circa 18 graden in de Ardennen en tot 21 graden in de Kempen. Zaterdag is het een stuk warmer en schijnt de zon volop. Subtropische lucht wordt naar de lage landen geblazen en dat resulteert in een middagtemperatuur van 21 tot 26 graden. De terrasjes zullen vol zitten tot en met de avond, want het koelt slechts langzaam af. Zondag tenslotte houdt het zomerse weer aan. Het kan zelfs nog iets warmer worden met maxima tot 27 graden. De zon is nog steeds volop van de partij en pas naar de avond toe kunnen iets meer wolken binnendrijven. Hierbij staat een zwak zuidoostelijk briesje.