LONDEN - Washington wijst het compensatieaanbod van Libië voor de nabestaanden van de slachtoffers van de Lockerbie-ramp in eerste instantie van de hand. Dat meldde de Britse omroep BBC vandaag.

De Amerikaanse regering wil eerst dat Libië schuld bekent voor de aanslag voordat de sancties tegen het Noord-Afrikaanse land kunnen worden opgeheven.

Een advocaat die de nabestaanden vertegenwoordigt, maakte dinsdag in New York bekend dat Libië een schadevergoeding van in totaal 2,9 miljard euro (2,7 miljard dollar) biedt. Bij de bomaanslag in 1988 op de Amerikaanse Boeing-747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie kwamen 270 mensen om het leven.

Een zegsman van het advocatenkantoor verklaarde tegen de BBC te verwachten dat Libië zeer spoedig, mogelijk binnen enkele weken, de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich zal nemen. Libische, Britse en Amerikaanse functionarissen ontmoeten elkaar op 6 juni in Londen, aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Libiër Abdel Basset al-Megrahi is vorig jaar door Schotse rechters in het Nederlandse Kamp Zeist wegens de bomaanslag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Libië heeft altijd ontkend bij de aanslag betrokken te zijn geweest. De Libische leider Moammar Kadaffi heeft zich wel bij de uitspraak neergelegd.