ANKARA - Het Turkse leger is bereid met afschaffing van de doodstraf akkoord te gaan, als het parlement bij wet regelt dat de gevangengenomen Koerdenleider Abdullah Öcalan nooit vrij zal komen. Dat meldden Turkse kranten vandaag.
De Europese Unie, waarvan Turkije lid wil worden, stelt als een van de voorwaarden voor toetreding dat de doodstraf wordt afgeschaft, maar rechtse parlementsleden eisen dat Öcalan ter dood wordt gebracht. Na het voorstel van het leger is het waarschijnlijk dat de rechtervleugel in de politiek die eis afzwakt.

Öcalan werd in 1999 ter dood veroordeeld. Zijn advocaten zijn in beroep gegaan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De media hebben het voorstel van het leger het Rudolf Hess-model genoemd, naar de nazi-leider die na de Tweede Wereldoorlog werd veroordeeld en 46 jaar in de gevangenis doorbracht voor hij zelfmoord pleegde.

Het voorstel van het leger, gedaan door een niet met name genoemde generaal, was voorpaginanieuws in de Turkse dagbladen. ,,Die dappere stap van het leger'', kopte de krant Milliyet. Het dagblad Sabah schreef over Öcalan: ,,Laat hem wegrotten in de gevangenis.''