BAGDAD - Amerikaanse militairen hebben zaterdag in de buurt van Tikrit, de thuisbasis van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein, een grote wapenvondst gedaan. Zij kwamen de wapens op het spoor na een tip, heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.

De vondst behelsde 23 luchtdoelraketten van Russische makelij, 500 kilo plastic explosieven, granaten, granaatlanceerders, een mortier en munitie. In Tikrit werd ook ,,een hoge bondgenoot'' van het verdreven regime aangehouden, aldus het Amerikaanse leger.

Later zaterdag deed de Iraakse politie, eveneens handelend op basis van een tip, in de hoofdstad Bagdad een kleinere wapenvondst. Gevonden werd een tiental raketten en granaten, die uit een buurland van Irak, via de zuidelijke havenstad Basra naar Bagdad zouden zijn gesmokkeld. Eerder op de dag waren er in Bagdad drie zelfgemaakte raketten afgeschoten op het Al-Rashidhotel. Niemand raakte daarbij gewond, maar de dertiende verdieping van het hotel raakte beschadigd. Een raket trof een huis in de buurt van het hotel.

In Kirkuk in het noorden van Irak vonden Amerikaanse militairen zaterdag acht luchtdoelraketten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig