SAN ANTONIO - De Dallas Mavericks gingen dinsdag met 91-103 (rust: 58-47) winnen op het terrein van de San Antonio Spurs tijdens de vijfde wedstrijd tussen de twee clubs in de finale van de Western Conference (best-of-seven) in de NBA.
San Antonio, dat met 3-1 leidde, miste zo een mooie gelegenheid om de reeks winnend af te sluiten, temeer daar de bezoekers hun Duitse vedette Dirk Nowitzki en Shawn Bradley, allebei sukkelend met de knie, moesten missen. Dallas kan nu donderdag in eigen stadion proberen de stand tot 3-3 gelijk te brengen in het zesde finaleduel.

De Franse spelverdeler Tony Parker van de Spurs liet het gisteren afweten. Tijdens de vorige ontmoetingen was hij nog goed voor gemiddeld 22,8 punten, maar in match 5 haalde hij maar 7 punten, 6 assists en 1 rebound. Dallas, dat in het tweede kwart op een gegeven moment 19 punten achterstand had (48-29) kende een fantastische tweede helft onder impuls van uitblinker Michael Finley met 31 punten (9/14 shots, 12/12 vrijworpen), tien meer dan Nick Van Exel.

Op het einde van de derde periode stonden de Mavs nog maar 7 punten in het krijt (81-74). Dankzij de Canadees Steve Nash (14 ptn) kwamen ze op 8:30 van het eindsignaal gelijk, nadien kwamen ze niet meer op achterstand. In de laatste 19 minuten van de partij kregen de Spurs een ware afstraffing (21-50). Tim Duncan, de MVP van het reguliere seizoen, kon daar met zijn 23 punten en 15 rebounds niets aan veranderen.