LAUSANNE - Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne heeft de Franse wielrenner Laurent Roux voor vier jaar geschorst met ingang van 27 mei 2003 wegens dopinggebruik (amfetamines). Dat deelde de instelling woensdag mee in een communiqué. Het TAS onderstreepte dat het de tweede maal was dat Roux zich liet betrappen en in dat geval de opgelegde sanctie de minimumstraf is.
De 30-jarige renner, die sinds dit jaar voor de Belgische tweedeklasser Flanders-iTeamnova rijdt, werd drie jaar geleden ook al eens wegens amfetaminegebruik geschorst.

Roux, die ook 4000 Zwitserse frank (2600 euro) boete en de proceskosten moet betalen, werd op 27 april 2002 aan de vooravond van de Ronde van de Vendée onderworpen aan een onverwachte controle van de Internationale Wielerunie (UCI). Toen reed Roux, die in de Tour de France van 2001 enkele dagen de bolletjestrui droeg, nog voor het Franse Jean Delatour.

De renner werd niet gesanctioneerd door de Franse Wielerfederatie (FFC), die wel de dopinginbreuk erkende, maar stelde dat de controle door een internationale federatie op Frans grondgebied inging tegen de Franse wetgeving. De UCI ging daarop in beroep bij het TAS. De renner vroeg het tribunaal zich onbevoegd te verklaren, maar het TAS sprak zich wel degelijk uit en beschouwde de lezing van de wet door de FFC als 'niet pertinent'.