PARIJS - De Franse regering heeft vandaag tijdens een ministerraad het felomstreden wetsontwerp over de hervorming van de pensioenen goedgekeurd. Het hervormingsplan van minister van Sociale Zaken François Fillon leidde de voorbije weken tot een golf aan stakingen en betogingen. Met de goedkeuring van het wetsontwerp zit er nog meer straatrumoer aan te komen.
Fillon bleef de voorbije dagen ongevoelig voor de stem van het publiek. Ook vandaag hield hij voet bij stuk. ,,De regering houdt zich aan haar engagementen tegenover het Franse volk'', luidde het. ,,Deze hervorming zal van ons pensioenstelsel het meest gulle en solidaire van heel Europa maken''.

De Franse hervorming wil met de hervorming gewapend zijn tegen de vergrijzing van de bevolking. Concreet zullen de Fransen langer moeten werken. Eerst komen de ambtenaren aan de beurt. Die zullen tegen 2008 pas na 40 dienstjaren in plaats van de huidige 37,5 met pensioen kunnen. Tegen 2020 zullen alle werknemers een carrière van 42 jaar moeten draaien.

Fillon onderstreepte woensdag dat het debat over de pensioenhervorming nog niet gesloten is. Het wetsontwerp gaat nu naar het parlement. ,,Daar zal blijken of er misschien een alternatief is voor de hervorming die wij voorstellen. Ik kijk vol ongeduld naar het debat uit'', aldus de minister van Sociale Zaken. Fillon ontkende dat hij het wetsontwerp heeft willen doordrukken, ondanks het hevige protest tegen de plannen. ,,Er is lang onderhandeld om met de verschillende vakbonden tot een akkoord te komen''.

Die woorden lijken alvast weinig indruk te maken op de syndicale organisaties. Zij dreigen met meer stakingen en betogingen, om de regering ertoe aan te zetten de onderhandelingen te heropenen.

De voornaamste vakbond van de Parijse metro en de onderwijsvakbonden hebben opgeroepen om komende dinsdag (3 juni) het werk neer te leggen. Ook zes federaties van spoorwegarbeiders vragen hun leden om te staken.