BRUSSEL - Als Patrick Dewael volgende week de eed aflegt als Kamerlid neemt hij automatisch ontslag als minister-president. Dat zei de woordvoerder van Dewael woensdag in een reactie op het interview met De Standaard waarin Dewael aankondigt al volgende week ontslag te nemen. Over de opvolging van Dewael is nog geen beslissing genomen, luidt het bij de VLD.
Het ontslag van Dewael, die vice-premier wordt in de nieuwe federale regering, komt er enkele weken vroeger dan verwacht. Volgende week donderdag legt hij de eed af als Kamerlid. Volgens de teksten van het Vlaams Parlement neemt Dewael daardoor automatisch ontslag als minister-president, aldus zijn woordvoerder Bart Tommelein.

Dat wordt beaamd door het kabinet van Vlaams parlementsvoorzitter Norbert De Batselier, die daarover advies heeft laten inwinnen. De wetgeving bepaalt dat er een onverenigbaarheid is tussen een mandaat in de Kamer en een mandaat op Vlaams niveau. Als Dewael de eed aflegt in de Kamer maakt dat een einde aan zijn functie als minister-president, aldus de woordvoerster van De Batselier.

Om Dewael minister-president te laten blijven tot de federale regering is geïnstalleerd, zou een hele carrousel nodig zijn, aldus het kabinet-Dewael. Hij zou dan opnieuw moeten worden geïnstalleerd als minister-president en het vertrouwen vragen in het Vlaams Parlement. Die carrousel willen we vermijden, aldus Tommelein.

Hij stipt ook aan dat het niet goed is om tegelijk minister-president en federaal regeringsonderhandelaar te zijn. In het Vlaams Parlement zou men Dewael dan voortdurend kunnen vorderen om vragen te beantwoorden, aldus de woordvoerder. Dewael heeft Vlaams parlementsvoorzitter Norbert De Batselier al telefonisch op de hoogte gebracht van zijn nakend ontslag, aldus Tommelein.

Wie Dewael als minister-president gaat opvolgen, is nog niet uitgemaakt. Eerder leek het Vlaams minister Dirk Van Mechelen (VLD) te worden, maar volgens enkele kranten zou VLD-voorzitter Karel De Gucht nu toch zelf interesse hebben. VLD-woordvoerder Marino Keulen zei in een reactie dat er nog geen keuze is gemaakt en dat er nog geen ,,eenduidige kandidaat'' is voor de functie van minister-president.