BRUSSEL - De Belgische non-ferrogroep Umicore wil een participatie nemen in het Franse bedrijf Picogiga, een belangrijke speler op de markt van samengestelde halfgeleiders. Dat maakte Umicore vandaag in een mededeling bekend.

Umicore is bereid 5,5 miljoen euro in Picogiga te investeren als die onderneming haar financiële schulden herschikt. Dat moet gebeuren via een ruiloperatie, waarbij de houders van de door Picogiga in 2001 uitgegeven converteerbare obligaties, deze omruilen voor aandelen Picogiga. Umicore zou dan aandelen overkopen.

,,Het effectief slagen van het bod is bepaald op minstens 80 procent. Als het bod succesvol is, zou de participatie tegen eind dit jaar een feit moeten zijn'', staat in een mededeling van Umicore. Wel moeten ook de Franse marktautoriteiten hun goedkeuring geven.

De uiteindelijke omvang van de participatie in Picogiga, hangt af van het resultaat van het bod, maar wordt geschat op 40 tot 47 procent.

Twee keer voordelig

Het samengaan heeft zowel voordelen voor Umicore als voor Picogiga. Die laatste verkeert naar eigen zeggen ,,in een moeilijke financiële situatie'', en kan de kapitaalinjectie dus goed gebruiken. Het verlies van het Franse bedrijf verdubbelde in het voorbije halfjaar tot 6,02 miljoen euro. Het aandeel Picogiga verloor al 90 procent in waarde, en is niet meer verhandeld op de 'Nouveau Marché' in Parijs sinds 23 september.

Voor Umicore betekent de aanwinst van Picogiga een aanvulling van haar divisie 'Advanced Materials'. De groep is steeds op zoek naar nieuwe activiteiten in sectoren met toegevoegde waarde, en profiteert van het huidige zwakke klimaat in de sector van de halfgeleiders. Door nu haar positie in die sector uit te breiden, hoopt Umicore te kunnen profiteren van een toekomstig herstel van de markt.