BERLIJN - In de Duitse transportsector zouden mogelijk 100.000 banen verloren gaan als gevolg van de invoering van een tol voor zware vrachtwagens op de Duitse autowegen. Dat heeft de belangrijkste Duitse transportfederatie vandaag gezegd.
De Duitse minister van Transport Manfred Stolpe en de Europese Commissaris Loyola de Palacio hadden gisteren een akkoord bereikt om begin november met de tolheffing te starten.

Maar Berlijn komt daarmee een Europees compensatiesysteem niet na dat voorzag in de inhouding van een deel van de taks op olieproducten die in Duitsland verkocht zijn. De inkomsten van die taks moesten dienen voor het onderhoud van de wegen.

,,We kunnen toch geen twee keer betalen voor het gebruik van de wegen, door de tolheffing en door de taks op olieproducten'', aldus Karlheinz Schmidt, de verantwoordelijke van de voornaamste transportfederatie.

Na de invoering van de tolheffing, voorzien op 2 november, zouden zware vrachtwagens 12,4 cent per kilometer moeten betalen om op de Duitse autowegen rond te rijden. Tot nu toe is dat gratis voor alle voertuigen.