BRUSSEL - De platenmaatschappij Universal Music Group, een van de grootste muziekuitgevers ter wereld, wil het digitaal kopiëren van zijn CD's voortaan onmogelijk maken. Bedoeling is te beletten dat de schijfjes worden omgezet in over het internet verspreidbare computerbestanden of ,,gebrand'' op lege CD's.

De maatregel komt er na het aanslepende conflict tussen de platenmaatschappijen en muziekuitwisseldiensten op internet, zoals Napster. De muziekbusiness oogste enkele successen in de strijd tegen Napster, maar intussen zijn op het internet tientalle alternatieve programma's beschikbaar die toelaten een digitaal muziekbestand te kopiëren vanop de computer van een andere aangesloten gebruiker.

,,We hebben geen keuze meer'', verklaarde de vice-president van het concern Vivendie Universal, Edgar Bronfman, ,,Met de piraterij en het kopiëren dat nu aan de gang is kunnen we niet anders dan de artiesten en de houders van auteursrechten beschermen''.

Het nieuwe beschermingssysteem zou al vanaf begin oktober worden toegepast. Muziekliefhebbers die hun CD's voor private doeleinden op hun PC willen kopiëren, zullen dat dan niet meer kunnen. Kopies op een cassetje blijven wel mogelijk. Bronfman wilde niet kwijt hoe de beschermingstechnologie zou werken en welk bedrijf ze heeft bedacht.

Volgens Bronfman zullen de CD mogelijk worden uitgerust met software allerlei interactieve gebruiksvormen toelaat, al wilde hij niet horen van een vorm van ,,compensaties. Als je het gebruik voor de klant beperkt, moet je hem toch iets kunnen aanbieden om het product aantrekkelijk te houden''.

Tot de Universal-stal behoren onder meer Eminem, U2 en Sheryl Crow. Ook de bedrijven AOL-Time Warner, Bertelsmann Music Group en Sony Music zouden bezig zijn anti-kopieersystemen te testen.