TEHERAN - Iran zou in het geval van een aanval tegen Afghanistan ,,geen enkele steun aan de VS en hun bondgenoten'' verlenen. Dat heeft de Iraanse geestelijke leider, de ayatollah Ali Chamenei, op de radio bekendgemaakt.

,,Iran zal geen steun aan de VS en hun geallieerden bieden'', aldus Chamenei tegenover nabestaanden van martelaren van de Iraans-Iraakse oorlog. ,,Gedurende 23 jaar oorlog hebben jullie constant de Iraanse belangen aangevallen, hoe kunnen jullie dan nu onze hulp vragen om een moslimland aan te vallen en Afghanistan te onderdrukken, ons buurland'', verklaarde de Iraanse geestelijke leider aan het adres van de VS.

,,De islamitische republiek Iran zal aan geen enkele door de VS geleide actie deelnemen. Het is aan de Verenigde Naties, zonder invloed van de VS, om de leiden'', aldus Chamenei.

,,Onder voorwendsel dat enkele verdachten in Afghanistan zouden verblijven, willen ze, zoals ze al tijdens de Golfoorlog deden, in onze regio infiltreren. Ze willen hun aanwezigheid in de regio uitbreiden, tot in Centraal-Azië en tot aan de Iraanse grens'', ging de ayatollah verder. En: ,,Ze willen de rekening vereffenen met zij die de Palestijnen hebben verdedigd''.