TEHERAN - De VS hebben het recht terug te slaan voor de terreuraanvallen die twee weken terug op hun grondgebied werden gepleegd. Voorwaarde is wel dat de aanvaller of het land dat voor de aanslagen verantwoordelijk is, precies kan worden omschreven. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharazzi verklaard op een gezamenlijke persconferentie met de Europese trojka onder leiding van Belgisch buitenlandminister Louis Michel.

,,De Amerikanen mogen een tegenaanval uitvoeren in gelijkaardige omstandigheden'', stelde Kharazzi toen hem een vraag werd gesteld over de legitimiteit van Iraanse raketaanvallen tegen de stellingen in Irak van de Iraanse verzetsbeweging.

,,Artikel 51 van de VN geeft aan landen die worden aangevallen, het recht om een tegenaanval uit te voeren, maar het land vanwaar de aanval afkomstig is, moet dan wel duidelijk worden omschreven'', ging Kharazzi verder. Een standpunt dat licht verwonderlijk klinkt uit de mond van een land dat de VS nog steeds ziet als ,,de grote duivel''. In Teheran valt op vele muren nog altijd de slogan ,,Weg met de Amerikanen'' te lezen.

Toch worden hier en daar in Iran de laatste dagen op straat kaarsen aangestoken ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen op de VS. Er worden ook bloemen neergelegd.

De Iraanse president Mohammed Khatami herhaalde tegenover de Europese delegatie ,,de veroordeling door het Iraanse volk'' van de terreuraanslagen op New York en Washington. Bovendien wees hij op het engagement van Teheran om zich achter de strijd tegen het internationaal terrorisme te scharen, op voorwaarde dat dat ,,legitiem gebeurt en onder auspiciën van de Verenigde Naties''.

Zowel Khatami als Kharazzi beklemtoonden dat er absoluut een verschil bestaat tussen de huidige situatie in de nasleep van de terreuraanslagen en de situatie in het Midden-Oosten. ,,De strijd van het Palestijnse volk voor haar rechten is totaal iets anders'', luidde het. ,,Wij vragen Europa Israël op te roepen een einde te maken aan zijn acties tegen de Palestijnen. De huidige situatie kan alleen maar de kloof vergroten tussen de Arabische en islamitische wereld en het Westen'', stelde Iraans buitenlandminister Kharazzi.

Europa is bereid vaart te zetten achter het van kracht worden van een handels- en samenwerkingsakkoord met Iran. Van Teheran wordt wel iets terug verwacht. Dat op vlak van de strijd tegen het terrorisme -- de Iraanse overheid steunt de Hezbollah in het Midden-Oosten -- en ook de mensenrechten.