ROME Italië heeft tijdens de topontmoeting van de G8 in Genua in juli het luchtruim boven de havenstad gesloten omdat het informatie had ontvangen over een mogelijke aanslag die vanuit de lucht op de Amerikaanse president George Bush zou worden gepleegd.

Dat heeft de Italiaanse vice-premier Gianfranco Fini gezegd in een vraaggesprek met het tijdschrift Panorama.

In de weken voor de top, die van 20-22 juli duurde, hadden enkele media al bericht dat Osama bin Laden zou hebben gedreigd met een aanslag op het leven van Bush. Fini's opmerkingen bevestigen die berichten. Tijdens de top waren ongekend strenge beveiligingsmaatregelen van kracht. Het luchtruim boven Genua was gesloten en er stond een aantal batterijen luchtdoelgeschut paraat.

De Egyptische president Hosni Mubarak verklaarde onlangs tegen het Franse dagblad Le Figaro dat Bin Laden, de belangrijkste verdachte van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten van 11 september, op een video-opname zou hebben gesproken over een moordaanslag op Bush en de andere wereldleiders die de top in Genua bijwoonden.

Voor de aanslag zou een met explosieven gevuld vliegtuig worden gebruikt, verklaarde Mubarak. ,,Maar niemand had ooit kunnen denken dat Boeings vol mensen zich in gebouwen zouden boren.''