BRUSSEL - Het bestuur van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) zal het gemeenschappelijk vakbondsfront voorstellen na de staking van 5 oktober niet noodzakelijk te wachten tot eind oktober voor nieuwe stakingsdagen. Dat verklaarde COV-secretaris Romain Maes.
In het basisonderwijs werd vandaag weer een ,,speeldag'' georganiseerd. Met alternatieve activiteiten werd geprotesteerd tegen de aangekondigde verhoging van de uitstapleeftijd voor leraars. Volgens Maes werd de actie net zoals vorige week ongelijk opgevolgd. Voorts vinden sommige scholen ,,speeldagen'' niet de beste formule. Andere hadden graag gezien dat onmiddellijk werd overgegaan tot zwaardere acties.

De onderwijsbonden gaan zoals bekend staken op vrijdag 5 oktober en willen ook 25 en 26 oktober het werk neerleggen. Maes zei dat het COV voor die extra stakingsdagen niet wil wachten tot eind oktober. Het moet ook niet noodzakelijk beperkt blijven tot twee bijkomende stakingsdagen, aldus Maes.

Het COV verklaarde zich ook solidair met de directies van de katholieke basisscholen, die vrijdag een stille optocht door Brussel zullen houden uit protest tegen het gebrek aan administratieve ondersteuning in het basisonderwijs.

De top van het katholiek onderwijs had bij het begin van het schooljaar aangekondigd dat ze daarom de gegevens voor de jaarlijkse spoedtelling in het onderwijs met vertraging zou bezorgen. De directies uit alle bisdommen gaan dat vrijdagmorgen persoonlijk doen op het kabinet van onderwijsminister Marleen Vanderpoorten.

Ze verzamelen om 10.30 uur aan de trappen voor het Noordstation in Brussel. Volgens de woordvoerder van het katholiek onderwijs zullen 600 directies vertegenwoordigd zijn.