INGELMUNSTER/BRUGGE -- De Vlaamse Gezondheidsinspectie in Brugge raadt de bevolking van de regio Ingelmunster aan om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A. In de regio alleen al zijn er tot nu toe ongeveer 50 gevallen van de ziekte vastgesteld, terwijl er normaal in heel Vlaanderen 180 à 250 gevallen per jaar zijn.
,,Sinds maart zijn er al een paar gevallen van hepatitis A opgedoken in de regio. Tot begin augustus was er geen reden tot paniek, maar midden augustus werden ineens 12 gevallen gemeld in Ingelmunster. Toen hebben we direct de huisartsen aangeschreven en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Alle mensen uit de regio Ingelmunster, en zeker de kinderen, wordt aangeraden om zich te laten vaccineren'', zegt inspecteur Herman Viane.

Volgende week start het nieuwe schooljaar en inspecteur Viane verwacht dan zeker nog enkele bijkomende gevallen. Er is een incubatieperiode van verschillende weken, maar een vaccinatie werkt alleen als het direct na de besmetting wordt ingespoten.

Vaccinatie

,,Tot voor kort hadden we drie wapens tegen hepatitis A. Nu beschikken we enkel nog over hygiënische maatregelen en vaccinatie. Het inspuiten met gamma globulinen, een product dat uit bloedplasma wordt geproduceerd en voorkomt dat besmette personen gedurende 6 maanden anderen met hepatitis A besmetten, is uit de handel genomen. De producenten vrezen de gevaren op aidsbesmetting. Die situatie heeft er misschien mee voor gezorgd dat het virus zich sneller kan verspreiden'', aldus Viane.

Hepatitis A is zelden levensbedreigend. ,,Vooral op jonge leeftijd vallen de symptomen mee. Volwassenen kunnen als gevolg van de ziekte wel een aantal weken out zijn met klachten als koorts, oververmoeidheid, geen eetlust en pijn aan de lever'', zegt Viane.