BRUSSEL - De herstructurering bij Sabena Technics, het onderhoudsfiliaal van de failliete luchtvaartmaatschappij Sabena, kreeg vandaag een gezicht. Sinds eind november was duidelijk dat er 704 personeelsleden moeten verdwijnen, voor het personeel was het bang afwachten tot vandaag de namen bekend werden gemaakt.
Volgens de directie volgen er een 350-tal naakte ontslagen, of de helft van het totaal aantal afvloeiingen. ,,De andere helft zal door middel van de zogenoemde 'zachte oplossingen' zoals brugpensioen vanaf 52 jaar, verlof zonder wedde en vrijwillig vertrek gerealiseerd worden'', aldus een mededeling van de directie. Meer dan de helft koos voor die laatste optie.

De vakbonden reageerden gelaten op de ontslagenronde. ,,We staan met de rug tegen de muur'', aldus Rudy Scherens van het ABVV. Hij zei dat de volgende weken de tweede cao die vakbonden en directie midden januari afsloten, zal worden uitgevoerd.

,,Ploegen worden herschikt, werknemers zullen moeten veranderen van gebouw en van dienst, werkregelingen worden veranderd... alles in het teken van de contracten die Sabena Technics in de toekomst zal uitvoeren en van de eisen van een mogelijke overnemer''. Volgens de vakbondsman heeft de directie momenteel ,,carte blanche''.

Op 30 januari is er een ondernemingsraad bij Sabena Technics. Bij het onderhoudsfiliaal werken na de herstructurering nog 1.341 personeelsleden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig