BRUSSEL - De secretaris-generaal van de Navo, George Robertson, gaat morgen naar Macedonië. Dat heeft hij tijdens een persbriefing in Brussel aangekondigd. Op het einde van de week wordt ook de trojka van de Europese Unie onder leiding van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel in de hoofdstad Skopje verwacht.
Robertson maakte de aankondiging na afloop van een gezamenlijke vergadering van de Raad van de Navo (de ambassadeurs van de negentien lidstaten van de organisatie) en het Politiek en Veiligheidscomité van de Europese Unie.

Het bezoek van Robertson moet Macedonië aanmoedigen om het proces van politieke hervormingen verder te zetten. De reis vindt plaats op de vooravond van het einde van de operatie ,,Essential Harvest'', die tot doel had de wapens van de Albanese guerilla's in te zamelen. Momenteel bereidt de Navo de ontplooiing van een ,,opvolgingsmacht'' voor om de veiligheid van de waarnemers van de Europese Unie en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) te waarborgen.

Robertson verzekerde dat de voorbereidende werkzaamheden van deze opvolgingsmacht, die geleid zal worden door een Duitse officier, volgens plan verlopen. ,,Er zal geen veiligheidsvacuüm zijn tussen Essential Harvest en de nieuwe Navo-missie'', zo stelde hij. De Navo-baas wees erop dat het vredesproces in Macedonië nog steeds ,,fragiel'' is.

De Navo, die op 26 augustus jongstleden de operatie startte, heeft in de praktijk zo'n 2.500 wapens ingezameld. Op voorhand was met het Albanese bevrijdingsleger UCK afgesproken dat zij 3.300 wapens zouden overleveren tegen 26 september.

,,Wij hopen het aantal waarnemers van de EU en de OVSE zeer binnenkort op te schroeven tot 120'', zo stelde de Hoge Vertegenwoordiger van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid van de EU Javier Solana van zijn kant. De Spanjaard beklemtoonde de noodzaak dat Navo en EU blijven samenwerken ,,om de dagdagelijkse problemen op te lossen''.

De Europese trojka, samengesteld uit Michel, Solana, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Piqué en de Europese commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Chris Patten, wordt op het einde van de week in Macedonië verwacht. Voordien bezoeken zij Pakistan, Iran, Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië en Syrië.