TEHERAN -- De Iraanse president Mohammed Khatami heeft zijn geplande bezoek aan België geannuleerd, meldt een Iraanse regeringskrant. Het nieuws werd nog niet bevestigd door het bureau van de president.
De krant stelt dat Khatami zijn reis mogelijk annuleerde omwille van het recente ultimatum van de Europese Unie aan het adres van Iran. De EU wil dat Iran bijkomende voorschriften van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) ondertekent en dat het land de mensenrechten respecteert. Indien Iran niet ingaat op die vraag, worden de nauwere economische relaties met Iran mogelijk opgeschort.

Maandag gaven de Europese ministers van Buitenlandse Zaken op een bijeenkomst in Brussel nog hun ,,groeiende bezorgdheid'' te kennen over het nucleaire programma van Teheran. De EU waarschuwde dat het in september zijn relaties met Iran zal herzien op basis van een nieuw rapport van het IAEA.

Het EU-ultimatum veroorzaakte hevige discussies in Iran. In sommige kringen wordt gezegd dat de EU onder Amerikaanse druk staat.