BRISBANE - Vervuilende stoffen die via overstromingen in zee terechtkomen tasten het Groot Barrièrerif voor de noordoostkust van Australië langs de binnenkant aan. Dat blijkt uit een onderzoek dat de beheerders van het Great Barrier Reef Marine Park de afgelopen tien jaar hebben uitgevoerd. Volgens hun rapport is het vloedwater dat in zee stroomt vier keer zo vuil als vijftien jaar geleden.
Het Groot Barrièrerif is 2.000 kilometer lang en is het grootste ecosysteem van koraalriffen en -eilandjes ter wereld. Het staat op de Unescolijst van Werelderfgoed van de Verenigde Naties. Van de 750 riffen die vlak voor de kust liggen, worden er 200 direct door de vervuiling bedreigd. Zo'n 400 andere lopen op langere termijn gevaar.

Volgens het rapport worden de riffen ongeveer een keer per jaar overspoeld met vloedwater uit 26 rivierstelsels van de staat Queensland. Dat water bevat veel bezinksel, voedingsstoffen, herbiciden en pesticiden. Het bezinksel en de voedingsstoffen beschadigen de zeegrasbedden en bevorderen algengroei, terwijl de pesticiden en herbiciden de groei van plankton en zeegras tegengaan. De concentraties opgeloste voedingsstoffen in de zoetwaterstromen liggen ver boven het niveau dat als schadelijk voor koraalrif geldt.

Volgens Imogen Zethoven, campagnemanager voor het Groot Barrièrerif van het Wereldnatuurfonds, zijn de meeste afvalstoffen afkomstig van de landbouw, met name de suikerrietteelt en tuinbouw, waar veel kunstmest wordt gebruikt. ,,We moeten een manier vinden om vee te houden en suiker, fruit en groenten te telen in harmonie met toerisme en visserij'', zei zij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in