ANTWERPEN - ,,De houding van Germinal Beerschot Antwerpen (GBA) is een dikke proficiat waard. Want fascisme en racisme kunnen niet in een voetbalstadion.'' Jan Peeters, secretaris-generaal van de Belgische Voetbalbond, reageert daarmee op het gebeuren dit weekend waarbij GBA proces-verbaal heeft laten opstellen tegen twee supporters die tijdens de match de hitlergroet uitbrachten.

De feiten hebben zich voorgedaan tijdens de tweede helft van de wedstrijd Germinal Beerschot tegen Westerlo op het Kiel. Twee supporters uit de harde kern van Beerschot zijn toen door de rijkswacht uit de tribunes geplukt nadat zij de hitlergroet hadden uitgebracht. Tegen de twee is proces-verbaal opgesteld. Bovendien heeft de thuisploeg hen twee weken stadionverbod opgelegd omdat zij het huishoudelijk reglement met de voeten hebben getreden.

,,Dat soort uitingen van fascisme of racisme kunnen niet en zeker niet in een sportieve omgeving'', zegt Louis De Vries, manager van Germinal Beerschot Antwerpen.

Hij wordt daarin gevolgd door secretaris-generaal Peeters van de Belgische Voetbalbond. ,,Het is goed om doortastend op te treden tegen dat soort onrustwekkende verschijnselen'', vindt de secretaris-generaal.

Peeters verwijst naar gelijkaardige initiatieven van de Voetbalbond. Die heeft drie jaar geleden de verantwoordelijken van de clubs van eerste afdeling en de scheidsrechters samengeroepen nadat supporters zwarte spelers tijdens de match hadden uitgejouwd. ,,Toen is afgesproken dat, bij berhaling van dit soort incidenten, de wedstrijd zou worden stilgelegd. Dat is ook één keer gebeurd'', herinnert Jan Peeters zich.

De secretaris-generaal blijft bij het principe 'dat elke vorm van racisme of fascisme niet kan of mag geassocieerd worden met het sociale gebeuren dat voetbal is'. Jan Peeters verwijst daarbij naar een uitdrukkelijke verklaring die alle belanghebbenden hebben onderschreven bij de voorbereiding van de Wereldbeker in Frankrijk en bij Euro 2000.

Ook de GBA-maatregel, om beide overtreders twee weken stadionverbod op te leggen, noemt de secretaris-generaal 'voorbeeldig'. ,,Want het is een effectieve reactie op de onduldbare houding van zogenaamde supporters die echt moeten weten wat kan of niet.''.