LONDEN/BRUSSEL -- Laura Ashley, de Britse kleding- en interieurketen gekend voor zijn bloemendesign, gaat op het Europese vasteland 35 onrendabele winkels sluiten. In België heeft Laura Ashley drie winkels: in Brussel, Gent en Antwerpen. Het Britse moederhuis liet al weten dat ook hier werknemers zullen getroffen worden door sluiting, zonder te preciseren in welke stad.

Net voor nieuwjaar werd al een winkel van Laura Ashley in Brugge gesloten. Momenteel werkt een 20-tal mensen in de resterende shops.

De sluiting van de 35 Laura Ashley-winkels komt overeen met twee derde van alle winkels op het Europese vasteland. Laura Ashley trekt zich zelfs volledig terug uit Duitsland, waar het 18 winkels telde.

Reden voor de sluiting zijn de aanhoudende verliezen. Begin deze maand gaf Laura Ashley nog een winstwaarschuwing na tegenvallende verkopen in de kerstperiode. De sluiting zal eenmalig 7,7 miljoen pond (11,7 miljoen euro) kosten. Tegelijk wil Laura Ashley 9 miljoen pond ophalen door de verkoop van aandelen aan zijn bestaande investeerders.

Voor de 18 overblijvende winkels in Europa, zoekt Laura Ashley franchisenemers.

Door de sluiting worden meer dan 300 werknemers in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Oostenrijk getroffen. Laura Ashley kondigde aan sociale onderhandelingen te zullen starten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig