ANTWERPEN - Het Nederlandse brandstofconcern Petroplus gaat 25 miljoen dollar of 1,1 miljard frank investeren in haar raffinaderij in Antwerpen. Petroplus heette tot voor vier Universal Refining en was gedeeltelijk in handen van het Zuid-Koreaanse Daewoo. Petroplus heeft Daewoo uitgekocht en neemt het bedrijf nu helemaal zelf in handen.

Het nieuwe Petroplus wil het kapitaal investeren in de productie van zwavelarme diesel. Dat bevestigt Hans De Deugd, manager van het Nederlandse bedrijf in Antwerpen. In de raffinaderij werken ruim 90 mensen. De overname heeft geen negatieve weerslag op hun baan.

Universal Refining ontstond in 1986 door de opsplitsing van de Belgische Petroleumraffinaderij (BPR) in twee stukken. Het bedrijf kwam later in Koreaanse handen terecht. BPR was destijds (1934) de eerste raffinaderij van het land.

Het bedrijf is gericht op middelzware olieproducten, zoals diesel, en verkoopt die vooral buiten België. Met een productie van 65.000 vaten of 10.000 ton per dag is Universal Refining naar Belgische normen een kleine raffinaderij, zegt refinery manager Ron Van Aelst. Naar wereldnormen is het een installatie van normale grootte.

Universal Refining was de enige raffinaderij van Daewoo dat zich, volgens de man, toch niet helemaal terugtrekt uit deze activiteiten. Het concern onderhandelt in het Verre Oosten en is bezig met oliewinning, onder meer in Afrika.

Het is voor het eerst dat Petroplus zich met productieactiviteiten gaat bezighouden. Tot nog toe beperkten de werkzaamheden zich tot handel, opslag en distributie van ruwe olie, olieproducten en petrochemische producten en op activiteiten ten behoeve van derden op het gebied van logistiek en engineering.

Petroplus wil de capaciteit van Universal Refining beter benutten, zegt topman en aandeelhouder Willem Willemstein. Een uitbreiding van de werkgelegenheid acht hij dan ook niet uitgesloten.

Door de overname stijgt de omzet van Petroplus dit jaar naar ongeveer 2 miljard gulden (36,6 miljard frank), zo verwacht de directie. Vorig jaar bedroeg de omzet 1,5 miljard gulden. Het bedrijf maakte 10 miljoen gulden winst.

Volgens Willemstein is het, ondanks de snelle expansie op korte termijn, niet de bedoeling het bedrijf naar de beurs te brengen.

Petroplus heeft vestigingen in Europa, Azië, de VS en Zuid- en Centraal-Amerika. Het hoofdkantoor ligt in Rotterdam. Na overname van de raffinaderij telt de groep 500 medewerkers. Het is de eerste acquisitie van Petroplus op de Belgische markt.