BRUSSEL - Een solide economische groei in de lidstaten van de Europese Unie zal gecombineerd met een strak begrotingsbeleid en verder dalende werkloosheidscijfers de koers van de euro omhoog stuwen. Dat staat in het halfjaarlijkse rapport met de groeiprognoses voor de Europese economie.

De economische groei binnen de EU zal over dit jaar 3,4 procent bedragen, aldus de opstellers van het rapport. Sinds 1989 is zo'n forse groei niet meer voorgekomen. Toch groeit de economie in de Verenigde Staten nog sneller, naar schatting met 5,1 procent. De Europese Commissie, die het rapport heeft laten opstellen, verwacht ondanks de hoge brandstofprijzen ook voor de komende twee jaar nog een forse economische groei: 3,1 procent in 2001 en 2,7 procent in 2002. Die cijfers komen overeen met de groeicijfers die de OECD, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, eerder deze week publiceerde.

Het rapport met de positieve groeicijfers maakte op de valutahandelaren weinig indruk. De koers van de euro bleef vrijwel ongewijzigd, op 84,3 dollarcent.