LOS ANGELES - Haat op internet komt steeds vaker voor. Het Simon Wiesenthal Center (SWC) uit Los Angeles constateert dat in het afgelopen jaar het aantal discriminerende sites is verdubbeld van 1.400 tot 3.000. Het web geeft racisten, antisemieten en homohaters wereldwijd de mogelijkheid zich te verenigen en te discussieren via internet.
De omstreden groepen brengen hun sites bij Amerikaanse providers onder. ,,Als neo-nazi's hun materiaal via Europese providers zouden aanbieden, zouden ze in de meeste gevallen vervolgd kunnen worden'', zegt rabbijn A. Cooper. Hij leidt een onderzoek ( http://www.wiesenthal.com/watch ) dat het aantal discriminerende websites inventariseert.

In 1991 begon de onderzoeksgroep met het in kaart brengen van webpagina's. Inmiddels hebben ze er 2.000 in een database opgenomen. De onderzoeksleider vreest niet alleen sites van neonazi's die spelletjes aanbieden waarin de speler een concentratiekampleider is; hij geeft ook aan dat via grote internetbedrijven, zoals veilingsite eBay, nazimemorabilia worden aangeboden.

Maandag bepaalde een Franse rechter dat internetportaal Yahoo Franse internetters moet beletten naar online-veilingen te surfen waar nazispullen beschikbaar zijn.