DEN HAAG - De Europese Unie is optimistischer over de kans om op de klimaatconferentie in Den Haag een akkoord te sluiten over het gebruik van 'sinks', natuurlijke CO2-eters zoals bossen.
De Franse minister van Milieu Voynet, die de EU-delegatie leidt, zei dat de unie wil dat bossen om te beginnen beperkt mogen worden gebruikt om aan klimaatverplichtingen te voldoen. Als later blijkt hoeveel CO2 zij werkelijk kunnen opnemen, kan hun toepassing worden uitgebreid.

De Verenigde Staten, Canada en Japan willen een groot deel van hun reductieverplichting halen met de inzet van bossen en landbouwgrond. De EU is daar fel tegen, omdat onzeker is hoeveel CO2 werkelijk op die manier uit de lucht verdwijnt.

Betrokkenen melden dat de EU en de VS het nog steeds niet eens zijn, maar wel oprecht blijven proberen om er uit te komen. Voynet had het woensdag helemaal niet meer over de VS, die zij dinsdag nog beschuldigde van een volstrekt ongeloofwaardig voorstel.

Volgens de minister hoeft de deur voor sinks niet helemaal dicht. Vooral niet, als de deelnemers aan de conferentie harde afspraken maken over de controle van maatregelen, zodat er een garantie komt tegen misbruik en trucs.