BAGDAD/GENÈVE - Een Srilankaanse Rode-Kruismedewerker is vandaag ten zuiden van Bagdad om het leven gekomen toen onbekenden het uur openden op zijn auto. Dat meldt het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Vanmorgen was bij een nieuwe aanslag op de Amerikaanse bezettingstroepen in Irak een VS-soldaat gedood.
Volgens het Rode Kruis was de auto duidelijk herkenbaar als een voertuig van de hulporganisatie. De Iraakse chauffeur raakte bij de schietpartij gewond.

In april kwam ook al een ICRC-medewerker om het leven bij een schietpartij in Irak. De staf van de hulporganisatie in het land bestaat uit 850 mensen.

Nieuwe aanval op militair konvooi

Vandaag is op de weg tussen Balad en Ramadi, ten westen van Bagdad, één VS-soldaat gedood. Zijn metgezel in het voertuig dat deel uitmaakte van een militair konvooi is gewond in een militair hospitaal opgenomen.

Het konvooi viel in een hinderlaag in de voor de VS stilaan beruchte 'soennitische driehoek', gevormd door de steden Bagdad, Ramadi en Tikrit. In dat gebied is de weerstand tegen de bezettingstroepen het sterkst.

Sinds VS-president George W. Bush op 1 mei triomfantelijk het einde van de vijandelijkheden in Irak aankondigde, zijn zeker 39 Amerikaanse soldaten bij aanslagen om het leven gekomen. De Amerikaanse dodental komt daarmee op 135 sinds het begin van de oorlog.