POTENZA -- De Duitser Danilo Hondo (Telekom) heeft vandaag in een massasprint de derde etappe in de Ronde van Italië gewonnen, een rit over 149 kilometer tussen Lucera en Potenza. Rik Verbrugghe (Lotto-Adecco), die zonder erg ten@ val kwam, behoudt de roze leiderstrui.
Hondo haalde het met een half wiel voorsprong op de Italiaan Endrio Leonu. De derde plaats was voor de Sloveen Andrej Hauptman. De Italianen Massimo Strazzer en Davide Rebellin vervolledigden de top-5.

De Sloveen Gorazd Stangelj en de Italiaan Sergio Barbero maakten lange tijd aanspraak op de zege. Op 12 kilometer van de meet namen zij de benen met in hun gezelschap de Spanjaard Joaquim Lopez Torrella. Eén voor één werden ze echter gegrepen. Barbero was de laatste, hij strandde op amper 700 meter van de eindmeet.

Verbrugghe kwam op 40 kilometer van de finish ten val op een spoorwegovergang. De leider in het algemeen klassement kwam er met enkele schaafwonden van af en kon enkele kilometers verder, dankzij de hulp van zijn teamgenoten, terug aansluiten in het peloton.

Ook zijn ploegmakker Mario Aerts kwam ten val. Met een gekloven wenkbrauw kon ook hij zijn weg verder zetten.

De 27-jarige Hondo vervangt in de Telekom-formatie de Duitse sprintbom Erik Zabel. En dus niet zonder succes. Voor Hondo is het pas zijn eerste deelname aan de Giro.