BRUSSEL - Toeristen zullen vanaf 1 januari 2003 geen voedingswaren van dierlijke afkomst meer mogen binnenbrengen in de EU. Een voorstel in die zin van de Europese Commissie heeft vandaag groen licht gekregen van het Permanent Comité voor de Voedselketen en het Dierenwelzijn. Om de mensen vertrouwd te maken met het verbod, zal in onder meer luchthavens een postercampagne lopen.
Wie met een broodje ham of kaas de Europese Unie wil binnenkomen, is er vanaf volgend jaar aan voor de moeite. Hij zal die producten moeten afgeven. Persoonlijke invoer van vlees, melk of afgeleide producten kan alleen nog als men daar een officieel attest voor heeft.

In landen als de VS en Canada is het nu al niet toegelaten om restjes van de reispicknick op het grondgebied binnen te brengen. Door alle eten te weren, wordt gehoopt besmettelijke dierziektes buiten te houden. De EU - met de crisissen als MKZ, BSE en varkenspest nog vers in het geheugen - gaat nu dezelfde weg op.

Voedingswaren zoals melkpoeder en dieetproducten zullen onder bepaalde voorwaarden wel nog de EU binnenkunnen. Ook wie eten meebrengt uit derde landen met een gelijkaardige hygiënische regelgeving als in de Unie, blijft buiten schot.

Om de reizigers die de EU (en de kandidaat-lidstaten) binnenkomen, vertrouwd te maken met het verbod, zal een sensibiliseringscampagne gelanceerd worden. In onder meer luchthavens zullen posters hangen die de mensen erop wijzen dat ze dat broodje ham maar beter snel achter de kiezen slaan. De posters zijn beschikbaar in meer dan dertig talen.