BRUSSEL - Het aantal winkeldiefstallen in België en Luxemburg is de afgelopen zes maanden gestegen met 6,3 procent. Belgische detailhandelaars zien tegenwoordig 1,36 procent van hun omzet verdwijnen door allerhande vormen van winkeldiefstal, zowel door klanten als door personeel.
Dat blijkt uit cijfers van de European Retail Theft Barometer dat mede in opdracht werd uitgevoerd van Checkpoint Meto, een bedrijvengroep die elektronisch beveiligingsmateriaal voor detailverkoop aanbiedt.

Het onderzoek werd voor een tweede keer uitgevoerd. Deze keer werden 476 grote retailers afkomstig uit zestien Europese landen bevraagd. Zij vertegenwoordigen ongeveer 23 procent van de Europese detailhandel.

België zit met die 1,36 procent in de Europese middenmoot. In Engeland wordt het meest uit winkels gestolen (1,77 procent), gevolgd door Noorwegen (1,59 procent), Griekenland (1,53 procent), Frankrijk (1,49 procent) en Nederland (1,48 procent).

Vooral warenhuizen (alcoholische dranken), kledingzaken, doe-het-zelf- en speelgoedwinkels en drogisterijen zijn het slachtoffer van winkeldiefstal.