REYKJAVIK - IJsland is van plan de commerciële walvisvaart te hervatten, ook al zal het daarmee de internationale gemeenschap tegen zich krijgen. Dat heeft de IJslandse vertegenwoordiger in de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), Stefan Asmundsson, gezegd.
Volgens Asmundsson zijn de scholen vin- en dwergvinvissen in de IJslandse wateren op zodanige sterkte dat het heropenen van de jacht verantwoord is. ,,Als we beginnen, zal het besluit gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs dat de walvispopulatie op peil kan blijven'', zegt hij.

Moratorium

IJsland is in 1986 gestopt met de commerciële walvisvaart, conform een internationaal moratorium dat de IWC had afgekondigd. In 1992 stapte het uit de commissie, met het verwijt dat deze geen uitvoering gaf aan haar mandaat om ,,een gereguleerde ontwikkeling van de walvisindustrie mogelijk te maken''. Vorige maand trad IJsland weer toe, vanuit de gedachte het debat van binnen uit beter te kunnen sturen.

IJsland is voor viervijfde van zijn inkomsten afhankelijk van de visvangst. Een grote meerderheid van de bevolking is voorstander van de walvisvaart. In 1999 heeft het parlement besloten deze zo snel mogelijk te hervatten.