LONDEN - De Britse historicus David Irving, die vraagtekens zet bij de omvang van de holocaust, heeft een hoger beroep verloren tegen een gerechtelijke uitspraak die hem bestempelde als een antisemitische racist en apologeet van Hitler.
Irving loopt nu het risico failliet verklaard te worden als hij niet snel de eerste termijn van een eerder opgelegde boete van twee miljoen pond (3,25 miljoen euro)betaalt. Drie rechters van het hof van beroep bepaalden dat rechter Charles Gray van de hoge raad gelijk had toen hij Irving ,,een antisemiet en een racist'' noemde.

Beroep

Irving, auteur van onder meer 'Hitler's War', tekende vorige maand beroep aan tegen een eerdere uitspraak die bepaalde dat hij de gevolgen van de holocaust bagatelliseerde. De 63-jarige Irving spande in 1994 een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse onderzoekster Deborah Lipstadt en haar uitgever Penguin.

Irving had Lipstadt voor de rechter gedaagd omdat zijn goede naam in de wetenschappelijke wereld zou zijn bezoedeld door beschuldigingen van racisme en antisemitisme aan zijn adres in Lipstadts boek 'Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory'. Zo zouden uitgevers zijn werk niet meer willen publiceren. Rechter Gray achtte dat echter niet bewezen.

Irving zegt niet te bestrijden dat er joden zijn vermoord in de oorlog, maar dat hij wel twijfelt aan het aantal van zes miljoen dat meestal wordt genoemd en aan de manier waarop de joden in de vernietigingskampen zijn afgemaakt. Zo trok hij in zijn publicaties het bestaan van gaskamers in twijfel. De meeste joden die in bijvoorbeeld Auschwitz omkwamen, waren het slachtoffer van ziektes als tyfus, aldus de historicus. De gaskamers die in de kampen nu nog te bezichtigen zijn, zouden na de oorlog zijn gebouwd als ,,toeristische attractie'', zei Irving.