SEOUL - Noord-Korea heeft kritiek geuit op de Verenigde Staten voor het uitvoeren van tests die moeten leiden tot de constructie van een raketschild. Daarbij dreigde Noord-Korea alle bestaande overeenkomsten met de Verenigde Staten te verscheuren.
De afgezonderde communistische staat zei niet op welke overeenkomsten werd gedoeld, maar Noord-Korea heeft de VS beloofd geen langeafstandsraketten te testen zo lang de twee landen met elkaar in een dialoog zijn verwikkeld.

Washington wil een raketschild ontwikkelen dat in staat is de Verenigde Staten en zijn bondgenoten te beschermen tegen nucleaire aanvallen door landen als Noord-Korea en Irak. Noord-Korea protesteert, samen met Rusland en China, heftig tegen het project, waarmee Washington volgens hen de wereld militair wil domineren.

In 1998 liet Noord-Korea Azië en Washington schrikken door een raket af te vuren die over Japan vloog en in de Grote Oceaan verdween. Noord-Korea wordt ervan verdacht in het geheim langeafstandsraketten te ontwikkelen die Hawaii kunnen bereiken. Na maandenlange onderhandelingen met de VS beloofde Noord-Korea in 1999 voorlopig geen raketten te testen. Sinds oktober vorig jaar zijn er echter geen ontmoetingen geweest tussen de landen en Noord-Korea is niet ingegaan op een uitnodiging van president Bush vorige maand.