PODGORICA - Het parlement van Montenegro, de kleinste van de twee republieken in de Joegoslavische federatie, heeft besloten zichzelf te ontbinden. Dat hebben regeringswoordvoerders vandaag aangekondigd.
Donderdagavond stemden 39 van de 77 afgevaardigden in het parlement voor de ontbinding. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de verkiezingen die president Milo Djukanovic naar verwachting uitschrijft voor 6 oktober. Die moeten een eind maken aan de politieke crisis in de republiek.

De crisis ontstond in april toen het parlement akkoord was gegaan met de vorming van de federatie Servië en Montenegro. Twee partijen die voor afscheiding van Montenegro zijn, trokken hun steun aan de regering in en premier Filip Vujanovic vertrok.

De twee separatistische partijen, de regerende Democratische Partij van Socialisten en de Liberale Alliantie, steunen de president, maar zijn tegen het akkoord over de vorming van de nieuwe staat Servië en Montenegro. Ook Djukanovic is voor volledige onafhankelijkheid van Montenegro, maar ondertekende het akkoord in maart onder druk van de Europese Unie. Montenegro wil daar lid van worden. Het akkoord geldt voor ten minste drie jaar. Daarna zijn Montenegro en Servië vrij om te kiezen voor onafhankelijkheid.

De parlementsverkiezingen in oktober worden mogelijk gecombineerd met presidentsverkiezingen, omdat het mandaat van Djukanovic op 15 januari volgend jaar afloopt. Tot de verkiezingen werkt het huidige parlement nog door.