Een hogedrukgebied heeft een uitloper naar het Europese continent, maar zal stilaan moeten wijken voor frontale zones. Het wordt dan ook een stuk wisselvalliger en bovendien winters. Vooral de Ardennen krijgen redelijk wat sneeuw te verwerken.

Morgen is het grijs. De lage wolken hebben het heft in handen en verspreid over het land is het landschap in nevel gehuld. Bovendien is het zicht op veel plaatsen verminderd tot minder dan 1000 meter en kunnen we, meteorologisch gezien, spreken van een mistige situatie. Het is overwegend droog, toch is niet uit te sluiten dat hier en daar de bewolking dik genoeg is om een losse regendruppel los te laten. In de Ardennen is dat een vlokje sneeuw. In de loop van de dag trekt de mist geleidelijk aan op, vanwege een trage toename van de wind. In de plaats komt een zwaar bewolkt weerbeeld met slechts een enkele opklaring. In de loop van de namiddag neemt de bewolking opnieuw toe en raakt het overal betrokken op nadering van een actieve storing. Het blijft evenwel tot de avond overwegend droog. Bij dit alles klimt het kwik naar circa het vriespunt in de hogere Ardennen en naar 4 tot 6 graden in Vlaanderen. Morgennacht trekt een neerslagzone van noord naar zuid over het land. In de Ardennen valt sneeuw, elders is de neerslag onder de vorm van regen. Naarmate de nacht vordert nemen de kansen op (smeltende) sneeuw ook toe in Midden-België. De wind waait tijdelijk matig tot vrij krachtig uit het noordwesten bij minimale waarden van -4 graden in de Hoge Venen en -1 tot 3 graden in Vlaanderen.

Vooruitzichten:

Donderdag bevinden we ons achter een neerslagzone. De maxima komen niet hoger uit dan gemiddeld 2 graden bij een overwegend droog weerbeeld. In de Ardennen kan nog wat neerslag vallen onder de vorm van sneeuw. Sporadisch is de zon te zien, maar wolken beheersen het weerbeeld. Vrijdag is winters van karakter. Een neerslagzone ligt over het land met sneeuw in de Ardennen en een mix van regen en smeltende sneeuw in Laag- en Midden-België. Er staat daarbij een strakke noordwestenwind, matig tot krachtig en rukwinden tot 70 km/u bij maximaal een graad of 2. Zaterdag gaat de winter gewoon door. De lucht wordt nog iets kouder en samen met een noordwestelijke stroming kan het kwik nauwelijks hoger uitkomen dan een graad of 1. Alleen aan de kust halen ze nog circa 4 graden. Hierbij valt van tijd tot tijd een sneeuwbui.

Bron: MeteoServices I&I Het weer in uw streek: 0900-35-987 (18,15 fr./minuut)