LONDEN -- De Royal Shakespeare Company uit het Britse Stratford-upon-Avon heeft vandaag bekendgemaakt een nieuw theatercomplex te gaan bouwen op de plaats waar het nu 69 jaar oude Royal Shakespeare Theatre staat. Het ontwerp voor het nieuwe 'theaterdorp' wordt gemaakt door de Nederlandse architect Erick van Egeraat en de theateradviseur Iain Mackintosh.

Het Royal Shakespeare Theatre zal gesloopt worden, maar het aangrenzende Swan Theatre en het theater The Other Place blijven behouden. Behalve een nieuw groot theater komen er onder meer een nieuw auditorium bij The Other Place, extra kantoorruimten en ruimten voor opleidingen en cursussen. Het ontwerp zou volgend jaar zomer klaar moeten zijn.

Het plan voor het nieuwe theater, dat honderd miljoen pond moet gaan kosten (353 miljoen gulden), wordt later deze week ingediend bij de Raad voor de Kunst van Engeland. De raad heeft vijftig miljoen pond toegezegd. De Royal Shakespeare Company zal de andere helft inzamelen. Mogelijk zal het ontwerp nog tegenstand ondervinden van de English Heritage, die de gevel van het oude theater wil behouden.

Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van Shakespeare, wordt jaarlijks bezocht door meer dan drie miljoen mensen. Velen van hen bezoeken het Royal Shakespeare Theatre echter niet. Het is de bedoeling dat het nieuwe theatercomplex meer mensen zal trekken door ruimte te bieden aan cursussen, tentoonstellingen, een restaurant en voorstellingen. Verwacht wordt dat de bouw in 2008 wordt voltooid.