PARIJS -- Honderden werknemers van de Danone-koekjesfabrieken in Frankrijk hebben vandaag in Parijs gedemonstreerd tegen plannen van de moedermaatschappij om tien fabrieken in Europa te sluiten, waarvan zeven in Frankrijk. Dat zou leiden tot een afslanking met 3000 arbeidsplaatsen in Europa. De plannen zouden ook betrekking hebben op de LU-koekjesfabrieken in Herentals en Beveren en in het Nederlandse Dordrecht. Twee van de drie voormelde fabrieken zouden de deuren moeten sluiten.

Uit alle fabrieken in Frankrijk, met name in Calais, Evry in de Parijse regio, Château-Thierry in Noord-Frankrijk en Besancon in het oosten, waren werknemers naar het hoofdkantoor van de moedermaatschappij in Parijs gekomen voor een demonstratie, gevolgd door een ondernemingsraadsvergadering van de ondernemingsraden van de Franse bedrijven in de Parijse regio.

Woensdag was in het Zwitserse Genève al een Europese ondernemingsraadsvergadering van Danone gehouden. De directie heeft daar bezworen dat het alleen gaat om een ,,werkproject'', niet om een beslissing. Bij de Franse justitie is inmiddels een klacht ingediend wegens het verspreiden van valse informatie.

Een week geleden zwengelde de Franse krant Le Monde de zaak aan. De Danone-directie zou in de herfst al hebben besloten tot sluiting van de koekjesfabrieken. De koekjessector zou met 7,3 procent winst niet rendabel genoeg zijn en niet op volle kracht draaien. De sector melkproducten maakt 11 procent winst en voor flessenwatertjes is dat zelfs ruim 12 procent.

De vakbonden in Frankrijk zijn er allerminst van overtuigd dat het gaat om valse informatie. Rentabiliteit is alles wat momenteel telt, en bedrijven zijn heel goed in staat een sector af te stoten of te sluiten. De bonden en het personeel willen daarom garanties van de directie dat er geen beslissing achter hun rug om is genomen. In Calais ligt daarom de hele fabriek van 'Lu' al een week plat.

Personeelsdirecteur Jean-René Buisson van Danone heeft een paar dagen geleden de afslankingsplannen niet tegengesproken, wèl weersprak hij dat er een beslissing zou zijn gevallen. Op de beurs steeg de koers onmiddellijk.

Vrij algemeen wordt de directie er niettemin van verdacht, de afslankingsplannen niet bekend te willen maken vlak voor de Franse gemeenteraadsverkiezingen in maart. Maar er is ,,gelekt''. Vandaar de klacht bij justitie èn de aanwezigheid van een aantal politici -- burgemeesters en kandidaat-burgemeesters van de betrokken gemeenten -- in de Parijse demonstratie.