Onder impuls van een mobiel hogedrukgebied heerst er morgen grotendeels volslagen rust in de atmosfeer, waardoor de zon voldoende ruimte krijgt om zich te laten opmerken.

Morgenochtend is het eerst wat nevelig en misschien duikt er in de Ardennen lokaal een mistbank op. Na het opruimen van dit ochtendgrijs wordt het vrij zonnig met alleen wat voorbijtrekkende middelhoge wolkenvelden en later vorming van enkele onschuldige stapelwolkjes. In de loop van de namiddag neemt de bewolking stilaan toe vanaf de Kust. Tegen het einde van de namiddag wordt het zelfs volledig betrokken in het westen, met mogelijk al de eerste regendruppels aan zee. In het oosten blijft het alleszins droog met opklaringen tot de avond. De maxima schommelen tussen 10 en 15 graden. De zuidenwind is meestal zwak tot matig, windkracht 3, maar wakkert in de loop van de namiddag toch aan. Vooral aan zee kan het tegen het einde van de namiddag stevig waaien met rukwinden tot 60 km/u. Morgenavond en Morgennacht dijt de bewolking verder uit over de rest van het land, gevolgd door regen. Door de zeer langzame oostwaartse beweging blijft het in het oosten waarschijnlijk nog droog tot de ochtend. Het wordt dan niet meer zo koud, met minima tussen 3 en 10 graden. De zuidenwind in het binnenland blijft zwak tot matig, maar aan zee kan het van tijd vrij krachtig waaien met rukwinden tot 50 km/u.

Vooruitzichten:

Morgen wordt het een meestal zwaarbewolkte of betrokken dag, waarbij droge perioden afgewisseld worden met regenperioden. Waar de meeste neerslag terecht gaat komen, is in een dergelijke configuratie moeilijk vooraf te bepalen. De maxima handhaven zich rond een landelijk gemiddelde van 15 graden. Ook vrijdag blijft het front steeds voldoende dicht in de buurt om veel bewolking en regen of buien te produceren. Doordat er wat zachtere lucht wordt aangevoerd, kan het kwik ondanks de bewolking toch 16 of 17 graden bereiken. Vanaf zaterdag berekenen de verschillende computermodellen een andere positie voor de regen- en wolkenband. Het model van Reading houdt de regen en de bewolking over het westen van het land, waardoor het centrum en het oosten waarschijnlijk droog blijven met mogelijk zelfs zonnige momenten. Het Duitse model daarentegen houdt de regen- en wolkenband pal boven Centraal-België, waardoor het overal grijs en regenachtig blijft.

Bron: MeteoServices Het weer in uw streek: 0900-35-987 (18,15 fr./minuut)

www.meteoservices.be