KAMPALA/NAIROBI -- Kenya sluit zijn grens met Oeganda uit schrik voor de daar woedende Ebola-epidemie. Het dodental in het door Ebola getroffen noorden van Oeganda is vandaag gestegen tot 37, zo blijkt uit officiële cijfers. Twee hulporganisaties hebben vandaag hun personeel uit het gebied rond de getroffen stad Gulu teruggehaald.
De afgelopen 24 uur zijn tien nieuwe besmettingen gemeld. Sinds de formele identificatie van het Ebola-virus zaterdag zijn slechts zeven mensen gestorven. Volgens luitenant-kolonel Walter Obocha kan dit wijzen op een vertraging van het overlijdensritme.

In Gulu, zo'n 360 kilometer ten noorden van de Oegandese hoofdstad Kampala, hebben experten van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en van de Oegandese gezondheidsautoriteiten isolatiestations ingericht.

In de getroffen regio werd eveneens een informatiecampagne op touw gezet waarin de inwoners gevraagd word de begrafenisrituelen op te schorten om verspreiding van het virus te voorkomen.

Bij mensen die geïnfecteerd zijn met het virus worden in het bloed eiwitten geproduceerd die de cellen van de wanden van de bloedvaten aantasten. De infectie gaat gepaard met hoge koorts, hevige pijnen en fatale bloedingen. In 50 tot 90 procent van de gevallen is de ziekte fataal.