MONACO/BRUSSEL - William Forsythe, de Amerikaanse leider van het balletgezelschap van Frankfurt, heeft het voorbije weekend de begeerde Nijinsky Award van het Monaco Dance Forum als beste choreograaf van 2001 ontvangen. Sidi Larbi Cherkaoui, een Belg van Marokkaanse origine, won in de categorie 'jonge choreografen'. Hij krijgt een geldprijs van 30.000 euro.

Momenteel werkt de 25-jarige Cherkaoui voor Les Ballets C. de la B., de dansgroep van Alain Platel. Cherkaoui werd in Monaco gelauwerd voor de danstheatervoorstelling ,,L'avant'', een productie met twee dansduo's die zowel vocaal als fysiek een muziekselectie van de zevende tot de dertiende eeuw belicht. De geldprijs die de Belgische choreograaf te beurt valt, is bedoeld om een van zijn volgende producties te financieren. In maart 2003 gaat de operaproductie ,,Foi'' over de link tussen geloof en mythe van Cherkaoui in première.

Op de Nijinsky Awards werd Vladimir Malakov van de Berlijnse staatsopera afgelopen weekend uitgeroepen tot beste danser. Lucia Lacarre van het Beierse staatsballet was volgens de jury de beste danseres van 2001. De prijs voor de beste choreografie ging naar Jean-Christophe Maillot van het balletgezelschap van Monte Carlo voor het stuk ,,La Belle''. Een eervolle vermelding was er voor Marcia Haydée, de gewezen leidster van het ballet van Stuttgart.

De Nijinsky Awards die toegekend worden in het kader van het Monaco Dance Forum belonen de meest opmerkelijke dansers en choreografen op internationaal vlak. De jury van het dansforum bestaat uit ruim 100 journalisten en meer dan 60 kunstenaars uit bijna 50 landen.