TEHERAN -- De Iraanse vice-president Mohammad Ali Abtahi heeft bevestigd dat de Canadese persfotografe Zahra Kazemi is overleden aan een hersenbloeding, veroorzaakt door klappen die zij op haar hoofd kreeg na haar arrestatie door Iraanse veiligheidsagenten. De 54-jarige Kazemi, die in Iran was geboren, werd op 23 juni in Teheran gearresteerd op verdenking van spionage omdat zij foto's had gemaakt van een gevangenis tijdens studentendemonstraties. Ze overleed zaterdag.
,,Ze is overleden aan een hersenbloeding die het gevolg was van haar toegebrachte klappen'', verklaarde Abtahi. ,,We zoeken nog uit wat er precies is gebeurd. Het incident heeft geen andere gevolgen dan dat het ons internationaal imago schaadt, terwijl we in binnen- en buitenland al in een periode van diepe crisis zaten.''

Het was de eerste keer dat Iraanse autoriteiten toegaven dat Kazemi geslagen is. Eerder werd verklaard dat de fotografe aan een beroerte was overleden. Vrienden van Kazemi die haar voor haar dood bezochten, zeiden dat ze in coma lag en snijwonden en blauwe plekken in haar gezicht en op haar hoofd had.

Een woordvoerder van de Iraanse regering zei dat mogelijke schuldigen aan de dood van Kazemi zullen worden vervolgd.