DHAKA -- Het dodental van overstromingen in Zuidoost-Azië is de afgelopen uren beduidend opgelopen. Door modderstromen, ziektes en slangenbeten kwamen er de afgelopen 24 uur ruim tweehonderd doden bij. In totaal zijn in het gebied bijna negenhonderd mensen omgekomen door het natuurgeweld, dat het gevolg is van moessonregens.
In China zijn de afgelopen maanden ruim vijfhonderd doden gemeld door overstromingen en modderstromen. Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn geëvacueerd of hun huis kwijtgeraakt. Volgens het persbureau Xinhua is het waterpeil in de rivier de Huai, in het oosten van China, sinds 1991 niet zo hoog geweest als nu. Een overstroming in dat jaar wordt beschouwd als de ernstigste ramp in de recente geschiedenis van het gebied. De zwelling van rivieren begint zich nu te verplaatsen van het relatief dun bevolkte westen van China naar druk bevolkte gebieden in het oosten.

In India zijn vandaag minstens honderd arbeiders weggespoeld door een vloedgolf van de rivier waarnaast zij aan het werk waren. Daarmee is het dodental van de overstromingen in India op 176 komen te staan. Ruim drie miljoen mensen zijn er van de buitenwereld afgesloten. Zeker 250.000 mensen hebben ziektes als cholera en diarree opgelopen na het drinken van vervuild water.

In Bangladesh zijn 2,5 miljoen mensen getroffen door het watergeweld. Honderdvierenvijftig mensen zijn er omgekomen, onder anderen door ziektes of na gebeten te zijn door slangen die door het vloedwater uit hun verblijfplaatsen worden gedreven. Duizenden mensen verblijven in opvangkampen of op het dak van hun huis als dat omringd is door water.

In Nepal zijn tot nu toe 67 mensen omgekomen door de overstromingen. In het hele gebied zijn oogsten verloren gegaan omdat landbouwgrond is ondergelopen.