BRUSSEL - Enkele tienduizenden personen hebben zaterdagnamiddag in de straten van Brussel deelgenomen aan de vredesbetoging tegen een gewapend conflict in Irak. Volgens de organisatoren waren er 40.000 tot 60.000 deelnemers. De politie houdt het bij 28.000 betogers.
De betoging verliep in alle kalmte. De betoging startte rond 14 uur aan het Noordstation en trok langs de Anspachlaan naar het Zuidstation. Daar kwamen de eerste manifestanten rond 16 uur al aan, maar toen stond de Anspachlaan nog volledig vol betogers.

Zo'n driehonderd organisaties hadden tot de vredesbetoging opgeroepen. Er waren grote delegaties van politieke partijen en vakbonden. Alle Vlaamse partijen stuurden een afvaardiging. Ook talrijke toppolitici waren aanwezig, zoals Johan Vande Lanotte en Frank Vandenbroucke (SP.A), Isabelle Durant (Ecolo), Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx (PS).

Niet iedereen opgezet met Jahjah

De vredesbetoging werd kort na de start wel even stilgelegd. Verschillende organisatoren waren het niet eens met de aanwezigheid van Dyab Abou Jahjah van de Arabisch-Europese Liga aan de kop van de optocht. ,,Wij zijn medeorganisator van de deze manifestatie. Daarom lopen we op kop. Zij die zeggen dat we de betoging proberen te recupereren, proberen de zaak te manipuleren'', zei Jahjah.

Zeshonderd politieagenten leidden de betoging in goede banen. Zij noteerden geen enkel noemenswaardig incident. Het verkeer in de stad zat door de optocht wel een tijdje in de knoop.