BRUSSEL - De vroegere voorzitter van het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité (BOIC), ridder Raoul Mollet, is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het BOIC vandaag. Mollet leidde de organisatie van 1965 tot 1989.

BRUSSEL - Raoul Mollet, geboren op 28 november 1912 in het Henegouwse Languesaint, was een markant sportleider die gedurende decennia de evolutie van de sport en vooral de topsport een nieuwe dimensie heeft gegeven.

De kiem voor de uitbouw van zijn sportcarrière werd gelegd tijdens zijn militaire loopbaan. In die periode werd hij ook afgevaardigd, om als pentatlonatleet deel te nemen aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn en later aan die van 1948 in Londen.

Na zijn krijgsgevangenschap stond hij mee aan de wieg van de Internationale Raad voor Militaire Sport waarin hij als permanent Secretaris-Generaal baanbrekend werk verrichtte. Hij ontwikkelde vooruitstrevende trainingstechnieken voor topsporters en produceerde diverse basiswerken rond sportbegeleiding en training.

In 1965 werd hij Voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. In een mum van tijd hervormde hij het Comité tot een gezonde, goed gestructureerde onderneming. Nauw samenwerkend met diverse sportorganisaties manifesteerde zich bij Raoul Mollet een ongekende gedrevenheid om de Belgische sport nieuwe impulsen te geven.

,,Zijn beleid werd gekenmerkt door daadkracht, onderbouwd door een origineel ideeëngoed. Deze visionair van de sport plande op zeer logische, consequente en systematische wijze de strategische krachtlijnen voor de Belgische sport. Hij associeerde de economische wereld aan het idealisme en de vrijwillige inzet van de sportbeweging en via overleg aan het overheidsbeleid'' aldus een mededeling van het BOIC. Raoul Mollet ontwikkelde verder schitterende projecten en gaf aan de Olympische Beweging een nieuw elan en meer diepgang.