SALT LAKE CITY -- In de Amerikaanse staat Utah is vandaag het proces begonnen tegen een man die vijf vrouwen en 29 kinderen heeft. De 53-jarige Tom Green, die tot de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen ('mormonen') behoort, zegt dat zijn religie van hem verlangt dat hij meerdere vrouwen heeft.

Green hangt een gevangenisstraf van 25 jaar boven het hoofd. In Utah, thuisbasis van de mormonen, is polygamie sinds 1896 verboden.

Green zegt bereid te zijn om voor zijn overtuiging de cel in te gaan.

De openbare aanklager was Green op het spoor gekomen doordat de man meermalen in talkshows was opgetreden om zijn levensstijl te verdedigen.

Green leeft met zijn echtgenotes en talrijk nakroost in woonwagens ten zuidwesten van Salt Lake City in de woestijn van Utah.

Zijn kinderen zijn tussen de twee en veertien jaar oud. Drie van de vijf vrouwen zijn zwanger. De familie leeft grotendeels van uitkeringen.

In Utah leven naar schatting 30.000 tot 50.000 mensen in polygame gezinnen. Het laatste proces tegen een man die meerdere vrouwen had, vond in de jaren vijftig plaats.

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen telt wereldwijd ruim tien miljoen leden. Van hen woont de helft in de Verenigde Staten en wonen er 400.000 in Europa. De kerk werd in 1830 in de VS gesticht door Joseph Smith, aan wie een boodschapper uit de hemel zou zijn verschenen. Deze Moroni openbaarde een geschrift dat als het boek van Mormon bekend staat.