BRUSSEL/MEMPHIS -- Wie dacht dat er in Graceland genoeg plaats is om alle persoonlijke spullen van Elvis te kijk te stellen, heeft het mis. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de dood van 'The King', komende vrijdag, trekt een reeks beroemde prullaria van de rockende hoogheid op tournee door de Verenigde Staten. Dat meldt de BBC.

Het gaat onder meer om een jasje uit zijn legerdienst, extravagante kostuums die Elvis bij optredens droeg en een brief van de Amerikaanse president Richard Nixon. Fans die om een of andere reden nooit tot bij het buitenverblijf van 'The King' in Memphis geraken, krijgen nu de kans om enkele parafernalia van hun held te aanschouwen, licht de marketingdirecteur van Elvis Presley het initiatief toe.

De 'Mobile Graceland Tour' gaat vrijdag van start in Memphis en doet daarna steden als Philadelphia, Chicago, Saint Louis, Las Vegas en New Orleans aan. Krijgen ook een plaatsje in de rondrit: pakken waarin Elvis moest opdraven tijdens de film 'Viva Las Vegas' en een kam waarmee de rock 'n roll-zanger zijn legendarische kuif in de juiste plooi placht te leggen.

Memphis wordt deze week het epicentrum van de Elvis-herdenkingen. Er worden zo'n 75.000 fans verwacht in de stad. Een deel van hen zal vrijdag een bezoek brengen aan Graceland, waar 'The King' dan dag op dag een kwarteeuw geleden op 42-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. In de vermaarde Meditation Garden kunnen ze een laatste groet brengen aan het graf van hun idool.

Elders in Memphis zijn er de komende dagen straatparades, optredens van Elvis-imitatoren en video-voorstellingen van concerten van 'The King'. Aan de Sun Studio, waar Elvis zijn eerste plaatjes volzong, is er een straatfeest te zijner ere.

Ook ex-vrouw Priscilla en dochter Lisa Marie zullen wellicht acte de présence geven. Zij zouden vrijdag een concert bijwonen.

Lisa Marie heeft de herdenkingsplechtigheden rond haar overleden vader trouwens al op passende wijze ingezet. Afgelopen weekend trad zij op Hawaii in het huwelijksbootje met acteur Nicolas Cage. Cage was al eens zes jaar getrouwd met actrice Patricia Arquette, en dochter Presley werd ooit verondersteld de sponde te delen met 'king of pop' Michael Jackson.