ZURICH -- De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss krijgt begin volgende week van het Britse British Airways een uitnodiging om toe te treden tot de luchtvaartalliantie OneWorld. Dat schrijft de Zwitserse zondagskrant Sonntagszeitung .

Volgens de krant wil de Amerikaanse partner binnen OneWorld, American Airlines, op die manier vermijden dat Swiss in handen valt van de Star Alliance rond het Duitse Lufthansa en concurrent United Airlines. Swiss lijkt daarmee een belangrijke pion te worden in een partijtje luchtvaartschaak tussen de grote allianties.

British Airways weigerde totnogtoe in te gaan op de avances van Swiss, dat in financiële moeilijkheden verkeert en de ene vlootreductie na de andere doorvoert. Onder druk van OneWorld-partner American Airlines zou daar nu verandering in zijn gekomen.

In de pers circuleren de laatste weken hardnekkige geruchten over een overname van Swiss door Lufthansa. Daarmee zouden de Zwitsers bij de Star Alliance belanden, 's werelds grootste luchtvaartalliantie met United Airlines als Amerikaanse partner. Wanneer KLM zich dan nog eens bij het Skyteam rond Air France zou aansluiten, dreigt OneWorld zijn positie als tweede grootste alliantie te verliezen.

Maandag bespreekt de raad van bestuur van Swiss de mogelijke scenario's. Op eigen houtje blijven vliegen is alleen mogelijk wanneer de banken met vers geld over de brug komen. Een verkoop aan Lufthansa leidt tot banenverlies op de luchthaven van Zürich en het einde van de onafhankelijkheid. De toetreding tot OneWorld betekent geen definitieve redding voor Swiss, zo schrijft de Sonntagszeitung. De maatschappij blijft autonoom en moet zich zien te redden in de bikkelharde luchtvaartmarkt. Swiss zou echter goede zaken kunnen doen als aanbrenger van passagiers voor de luchthaven van Heathrow en genieten van kostenbesparingen in de marketing- en verkoopsafdeling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in